Partneri smo na ESF projektu "Start Point", ukupno vrijednom preko milijun kuna

Projekt START POINT jača kapacitete organizacija civilnog društva za podršku učinkovitoj resocijalizaciji i reintegraciji kaznenika u društvo.

Partneri smo na ESF projektu "Start Point", ukupno vrijednom preko milijun kuna

Projekt START POINT (svojim multidisciplinarnim pristupom i širokom mrežom usluga i aktivnosti otklanja prepoznate teškoće ciljnih skupina, a kojima direktno prijeti socijalna isključenost zbog toga što se nemaju gdje vratiti te često recidiviraju.

Okosnica projekta je pružiti im sigurno mjesto otvorenog tipa iz kojeg će se lakše uključiti u društvenu zajednicu. Udruge PET PLUS (nositelj projekta) i Institut Pula osnažiti će svoje kapacitete kroz edukaciju u tri novo razvijena programa. Programe će razviti vanjski stručnjaci pod mentorstvom partnera Ustanove Callidus.

Posebni ciljevi projekta:

  1. Jačanje kompetencija OCD-a za podršku resocijalizaciji i reintegraciji počinitelja kaznenih djela u društvenu zajednicu.
  2. Postpenalni prihvat i osnaživanje počinitelja kaznenih djela za resocijalizaciju i reintegraciju u društvenu zajednicu.

Projekt financira Ured za udruge Vlade RH, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.169.140,66 kn, a projekt traje 18 mjeseci. 

Programi će obuhvatiti neophodne vještine potrebne za komunikaciju i rad sa počiniteljima kaznenih djela te program mentorstva za rad s bivšim kažnjenicima. Nakon edukacije Udruga PET PLUS i Institut Pula provodit će psihosocijalno osnaživanje kroz grupe, tijekom tog procesa motivirati će se korisnike koji kontinuirano pristižu u potrazi za pomoći, podrškom i rješenjima za osnovne potrebe.

Projekt se bazira na organiziranju kuće „na pola puta“, u kući će biti pružen smještaj za minimalno 7 bivših kažnjenika te  ponuđen kompletan program stabiliziranja, psihosocijalnog osnaživanja radom sa stručnjacima, mogućnošću dodatnog obrazovanja i edukacije na raznim radionicama, informiranjem o njihovim pravima i mogućnostima i vidom mentorstva kao pomoći u svrhu traženja zaposlenja.